Lubimy klopsiki
Na przepis natrafiłam przeglądając książkę „Jerozolima” (autorzy: Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi). Swoją drogą, ciekawa pozycja odkrywająca smaki Jerozolimy. Wypróbowałam już kilka przepisów, wszystkie okazały się smaczne i udane. Ciekawa jestem dwóch kolejnych części, tym razem wegetariańskich: „Obfitość” i „Cała Obfitość”.
Szybko i smacznie
Wbrew pozorom burgery z tego przepisu robi się zadziwiająco szybko. Początkowo przepis wydawał mi się pracochłonny, najpierw obsmażanie, potem pieczenie… Dodatkowo nie lubię kolendry (chociaż powoli się do niej przekonuję), to już wystarczające powody, żeby poszukać czegoś innego. Preferuję za to mięso mielone pieczone i dodatkowo interesuje mnie każdy przepis na kotlety, które trzymałyby się kupy, nie zawierając w sobie bułki. Byłam ciekawa czy wyjdą. Wyszły, udają się za każdym razem, nie rozpadają się (a nie ma w nich bułki ani namoczonej, ani tartej, ani żadnej innej).
Top 10
Te, najpierw podsmażane, potem krótko pieczone pulpety na stałe zagościły w naszym menu. Dzieci je uwielbiają, można powiedzieć, że to TOP 10 ich ulubionych dań obiadowych. U nas kotlety tak szybko znikają, że teraz już zawsze robię je z podwójnej ilości składników. A mało brakowało, żebym ich nie zrobiła.
Nie odsączam cukinii. Ścieram ją na tarce, prosto do miski z mięsem. W czasie smażenia z klopsów wypływa trochę wody, dzięki czemu pulpeciki się bardziej duszą niż smażą.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa indyka
- 1 duża cukinia
- 2 dymki
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżej mięty (lub mrożona)
- 2 łyżki świeżej kolendry (lub mrożona)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 3 szczypty ostrej papryki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz oleju.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, uformuj składniki na burgery i smaż na jednej stronie około 4 minuty i na drugiej 3 minuty.
- Przełóż klopsy na blachę posmarowaną olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piecz 7 minut. Smacznego!
NOTATKI
Ładunek glikemiczny porcji: 1,05
2 komentarze
Fajny pomysł. Robiłam ostatnio klasyczne mielone wieprzowe (no może nie do końca klasyczne) i to w wersji pieczonej. Spróbuję z cukinia. Dzięki!
🙂 Teraz to najtrudniej zrobić klasyczne, prawda? 😉