Kuchnia bez cukru
  • Przepisy
    • Obiady
    • Sałatki
    • Zupy
    • Przystawki
    • Desery
    • Sosy
  • O mnie
  • Kontakt
  • Przepisy
    • Obiady
    • Sałatki
    • Zupy
    • Przystawki
    • Desery
    • Sosy
  • O mnie
  • Kontakt

Kuchnia bez cukru

tylko smaczne przepisy

Obiady

Pieczone klopsiki z indyka i cukinii

by Ola Styczeń 27, 2018Marzec 10, 2018
Pieczone klopsiki
fot. Ula Stanulewicz

Lubimy klopsiki

Książka JerozolimaNa prze­pis natra­fi­łam prze­glą­da­jąc książkę „Jero­zo­lima” (auto­rzy: Yotam Otto­len­ghi i Sami Tamimi). Swoją drogą, cie­kawa pozy­cja odkry­wa­jąca smaki Jero­zo­limy. Wypró­bo­wa­łam już kilka prze­pisów, wszyst­kie oka­zały się smaczne i udane. Cie­kawa jestem dwóch kolej­nych czę­ści, tym razem wege­ta­riań­skich: „Obfi­tość” i „Cała Obfi­tość”.

Szybko i smacz­nie

Wbrew pozo­rom bur­gery z tego prze­pisu robi się zadzi­wia­jąco szybko. Począt­kowo prze­pis wyda­wał mi się pra­co­ch­łonny, naj­pierw obsma­ża­nie, potem pie­cze­nie… Dodat­kowo nie lubię kolen­dry (cho­ciaż powoli się do niej prze­ko­nuję), to już wystar­cza­jące powody, żeby poszu­kać cze­goś innego. Pre­fe­ruję za to mięso mie­lone pie­czone i dodat­kowo inte­re­suje mnie każdy prze­pis na kotlety, które trzy­ma­łyby się kupy, nie zawie­ra­jąc w sobie bułki. Byłam cie­kawa czy wyjdą. Wyszły, udają się za każ­dym razem, nie roz­pa­dają się (a nie ma w nich bułki ani namo­czo­nej, ani tar­tej, ani żad­nej innej).

Top 10

Te, naj­pierw pod­sma­żane, potem krótko pie­czone pul­pety na stałe zago­ściły w naszym menu. Dzieci je uwiel­biają, można powie­dzieć, że to TOP 10 ich ulu­bio­nych dań obia­do­wych. U nas kotlety tak szybko zni­kają, że teraz już zawsze robię je z podwój­nej ilo­ści skład­ni­ków. A mało bra­ko­wało, żebym ich nie zro­biła.

Nie odsączam cukinii. Ścieram ją na tarce, prosto do miski z mięsem. W czasie smażenia z klopsów wypływa trochę wody, dzięki czemu pulpeciki się bardziej duszą niż smażą.

Klopsiki w piekarniku

Pieczone klopsiki z indyka i cukinii

Drukuj
Porcje: 4 Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 20 minut

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 1 duża cukinia
  • 2 dymki
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżej mięty (lub mrożona)
  • 2 łyżki świeżej kolendry (lub mrożona)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 3 szczypty ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. W dużej misce wymie­szaj wszyst­kie skład­niki oprócz oleju.
  2. Na dużej patelni roz­grzej olej, ufor­muj skład­niki na bur­gery i smaż na jed­nej stro­nie około 4 minuty i na dru­giej 3 minuty.
  3. Prze­łóż klopsy na bla­chę posma­ro­waną ole­jem i wstaw do pie­kar­nika nagrza­nego do 220 stopni C. Piecz 7 minut. Smacz­nego!

NOTATKI

Ładunek glikemiczny porcji: 1,05

bez glutenucukiniaindykJerozolimakolendralunchboxmiętaniski ŁG
2 komentarze
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
poprzedni post
Risotto z czarnego ryżu z porami i kurkami
następny post
Pietruszkowe tagliatelle z migdałami

Zobacz także

Wegańskie klopsiki z makaronem

Pietruszkowe tagliatelle z migdałami

Risotto z czarnego ryżu z porami i kurkami

Pizza z wegańskim spodem

Kociołek ziemniaczany z groszkiem

Bakłażan faszerowany fetą

2 komentarze

Ania, Kęsy Codzienności Marzec 9, 2018 - 8:17 pm

Fajny pomysł. Robiłam ostatnio klasyczne mielone wieprzowe (no może nie do końca klasyczne) i to w wersji pieczonej. Spróbuję z cukinia. Dzięki!

Odpowiedz
admin Marzec 9, 2018 - 9:13 pm

🙂 Teraz to najtrudniej zrobić klasyczne, prawda? 😉

Odpowiedz

Skomentuj Usuń odpowiedź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

szybko - zdrowo - smacznie

Chciałabym napisać, że gotowanie to moja pasja, jestem mistrzynią kuchni i wszyscy chwalą moje potrawy. Prawda jest taka, że lubię zupełnie inne rzeczy, a najlepsze danie to dla mnie takie, które robi się samo. Modyfikuję, upraszczam, przerabiam znane i mniej znane przepisy. Ma być szybko, prosto, zdrowo i smacznie.

Bądź na bieżąco

Facebook Instagram Pinterest

Ostatnie wpisy

  • Zupa z pieczonej dyni – wykwintna i smaczna

  • Kaszotto z gruszką, rukolą i kozim serem – smakuje lepiej niż wyglada :)

  • Najlepsze wegańskie pulpety

  • Kociołek ziemniaczany z groszkiem

  • Makaron z sosem paprykowym – mega prosty w wykonaniu

  • Spaghetti z cukinii

Facebook

Facebook

Tagi

awokado bakłażan bez glutenu bez mięsa biała kiełbasa buraki cukinia feta grejpfruty gruszki grzyby imbir imprezowe jabłka Jadłonomia jajka jednogarnkowe kolendra kuchnia lidla lunchbox makaron migdały mleczko kokosowe My New Roots natka pietruszki niski ŁG oliwki orzechy papryka pestki słonecznika pomarańcze poniżej 30 minut por rukola ser biały ser kozi soczewica słodycz bez cukru vegan Vege Kociołkowanie Wegańska kuchnia indyjska wielkanoc Zielono i zdrowo średni ŁG żurawina

INSTAGRAM

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
Footer Logo
  • Polityka prywatności

kuchniabezcukru.pl 2018 | Wszelkie prawa zastrzeżone.


Do góry
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKDowiedz się więcej