Kuchnia bez cukru
  • Przepisy
    • Obiady
    • Sałatki
    • Zupy
    • Przystawki
    • Desery
    • Sosy
  • O mnie
  • Kontakt
  • Przepisy
    • Obiady
    • Sałatki
    • Zupy
    • Przystawki
    • Desery
    • Sosy
  • O mnie
  • Kontakt

Kuchnia bez cukru

tylko smaczne przepisy

Obiady

Risotto z czarnego ryżu z porami i kurkami

by Ola Styczeń 24, 2018Marzec 12, 2018
Czarny ryż z porami i kurkami
fot. Ula Stanulewicz

My New RootsCzarny ryż jest jedną z naj­zdrow­szych odmian ryżu. Gdzieś mignęło mi bada­nie, że jedna łyżka czar­nego ryżu zawiera wię­cej anty­utle­nia­czy niż łyżka jagód. Czyli w uprosz­cze­niu, opóź­nia sta­rze­nie 😉 Wszystko, co działa odmła­dza­jąco musi byś super. Dodat­kowo czarny ryż ma dużo błon­nika i wita­miny E, a mniej cukrów niż inne odmiany ryżu. Czarny, a moim zda­niem bakła­ża­nowy kolor zawdzię­cza anto­cy­ja­nom. Anto­cy­jany to pig­menty roślinne o sil­nych wła­ści­wo­ściach prze­ciw­rod­ni­ko­wych (czyli odmła­dza­ją­cych). Oprócz tego, że anto­cy­jany opóź­niają sta­rze­nie, zapo­bie­gają też nowo­two­rom i cho­ro­bom serca.

Przej­rza­łam moją biblio­teczkę w poszu­ki­wa­niu prze­pisu na danie z czar­nym ryżem i zna­la­złam takowy w „My New Roots” Inspi­ru­jące prze­pisy kuchni roślin­nej na każdą porę roku – książce autor­stwa Sarah Brit­ton. Sarah to autorka bloga, na któ­rym zamiesz­cza pro­ste, smaczne, roślinne prze­pisy. Dodat­kowo przy­po­rząd­ko­wuje je do pię­ciu pór roku, zgod­nie z zasa­dami Tra­dy­cyj­nej Medy­cyny Chiń­skiej.

Najlepiej smakuje na gorąco, zaraz po ugotowaniu, ale można zjeść też na zimno jako sałatkę.

Risotto z czarnego ryżu z porami i kurkami

Drukuj
Porcje: 4 Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 45 minut

SKŁADNIKI

  • 300 g czarnego ryżu
  • 400 gram kurek
  • 4 grube pory
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego (w wersji vege oleju kokosowego)
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Przepłucz ryż, wsyp do garnka i zalej 700 ml wody. Dodaj szczyptę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 45 minut. Możesz też wcześniej namoczyć ryż (od 8 do 24 godzin), wtedy czas gotowania będzie krótszy.
  2. Pokrój czosnek na plasterki, podgrzej mało klarowane na dużej patelni, wrzuć czosnek i podsmaż go. Kurki oczyść, umyj i jeśli są duże pokrój (mrożone kurki odmróź wcześniej, przepłucz i osusz). Wrzuć kurki do czosnku i podsmażaj około 5 minut. Zdejmij z patelni.
  3. Wlej bulion na patelnię i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone na 1-1,5 cm plasterki pory, przykryj patelnię i duś 5-6 minut. W połowie gotowania odwróć pory na drugą stronę.
  4. Nałóż na talerz ryż, kurki z czosnkiem, pory, posyp szczypiorkiem, skrop oliwą z oliwek, osól i posyp świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

NOTATKI

Ładunek glikemiczny porcji: 2,12

czarny ryz z kurkami

fot. Ula Stanulewicz

bez glutenubez mięsagrzybylunchboxMy New Rootsporryżśredni ŁGvegan
15 komentarzy
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
poprzedni post
Sałatka z pieczonych buraków i awokado
następny post
Pieczone klopsiki z indyka i cukinii

Zobacz także

Kaszotto z gruszką, rukolą i kozim serem –...

Kociołek ziemniaczany z groszkiem

Najlepsze wegańskie pulpety

Wegańskie klopsiki z makaronem

Spaghetti z cukinii

Kurczak curry

15 komentarzy

Amber Marzec 9, 2018 - 9:29 am

To jest pyszne!
Poproszę dużą porcję…

Odpowiedz
I LOVE LIFE Marzec 9, 2018 - 11:28 am

🙂 Gdzie można kupić czarny ryż??? takie danie musi byc pyszne !

Odpowiedz
admin Marzec 9, 2018 - 7:09 pm

Ja kupiłam internetowo we frisco, ten dokładnie https://www.frisco.pl/pid,8841/n,bio-planet-ryz-czarny-pelnoziarnisty-bio/stn,product ale widuję czasem w marketach, w carrefour na przykład.

Odpowiedz
Mariola Marzec 9, 2018 - 1:16 pm

moje smaki uwielbiam takie połączenia 🙂

Odpowiedz
Wiola Korzeniowska Marzec 9, 2018 - 2:50 pm

Bardzo lubię! chętnie przysiąde się do Ciebie 🙂

Odpowiedz
admin Marzec 9, 2018 - 7:09 pm

Zapraszam 🙂

Odpowiedz
Małgorzata Kijowska Marzec 9, 2018 - 4:09 pm

smaki, które lubię
muszę poszukać czarnego ryżu i zrobić to danie w domu

Odpowiedz
Julita Marzec 9, 2018 - 4:45 pm

Chyba czas poszukać czarnego ryżu, bo zachęciłaś mnie tym pomysłem 🙂

Odpowiedz
admin Marzec 9, 2018 - 7:10 pm

Tak, czarny ryż ma ciekawy smak, kurki i pory też, razem wychodzi super 🙂

Odpowiedz
Ania, Kęsy Codzienności Marzec 9, 2018 - 8:08 pm

Znam kilka odmian ryżu, najbardziej lubie basmati i dziki. Nie wiedziałam, że jest też czarny. Ciekawa propozycja 😃

Odpowiedz
admin Marzec 9, 2018 - 9:12 pm

Wychodzi bardziej miękki od dzikiego 🙂

Odpowiedz
Angelika Marzec 10, 2018 - 6:44 am

ryż znam, chyba nawet mam ale ty mi powiedz skąd wziąć o ej porze roku kurki 😉
Propozycja bardzo smaczna i ciekawa w smaki 😉

Odpowiedz
Ola Marzec 10, 2018 - 6:57 am

Haha, kupiłam mrożone w Lidlu lub Biedronce, nie pamiętam. Wiadomo, że to nie to samo co świeże, ale jak zobaczyłam ten przepis to MUSIAŁAM go popełnić 🙂

Odpowiedz
Joanna Marzec 10, 2018 - 7:57 am

Zapisałam sobie przepis do wypróbowania, uwielbiam risotta, ale nie robiłam ich jeszcze z czarnym ryżem. Dzięki za pomysł. 🙂

Odpowiedz
Tysia Marzec 10, 2018 - 5:04 pm

uwielbiam risotto, w takim wydaniu jeszcze nie jadłam!

Odpowiedz

Skomentuj Usuń odpowiedź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

szybko - zdrowo - smacznie

Chciałabym napisać, że gotowanie to moja pasja, jestem mistrzynią kuchni i wszyscy chwalą moje potrawy. Prawda jest taka, że lubię zupełnie inne rzeczy, a najlepsze danie to dla mnie takie, które robi się samo. Modyfikuję, upraszczam, przerabiam znane i mniej znane przepisy. Ma być szybko, prosto, zdrowo i smacznie.

Bądź na bieżąco

Facebook Instagram Pinterest

Ostatnie wpisy

  • Zupa z pieczonej dyni – wykwintna i smaczna

  • Kaszotto z gruszką, rukolą i kozim serem – smakuje lepiej niż wyglada :)

  • Najlepsze wegańskie pulpety

  • Kociołek ziemniaczany z groszkiem

  • Makaron z sosem paprykowym – mega prosty w wykonaniu

  • Spaghetti z cukinii

Facebook

Facebook

Tagi

awokado bakłażan bez glutenu bez mięsa biała kiełbasa buraki cukinia feta grejpfruty gruszki grzyby imbir imprezowe jabłka Jadłonomia jajka jednogarnkowe kolendra kuchnia lidla lunchbox makaron migdały mleczko kokosowe My New Roots natka pietruszki niski ŁG oliwki orzechy papryka pestki słonecznika pomarańcze poniżej 30 minut por rukola ser biały ser kozi soczewica słodycz bez cukru vegan Vege Kociołkowanie Wegańska kuchnia indyjska wielkanoc Zielono i zdrowo średni ŁG żurawina

INSTAGRAM

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
Footer Logo
  • Polityka prywatności

kuchniabezcukru.pl 2018 | Wszelkie prawa zastrzeżone.


Do góry
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKDowiedz się więcej