Czarny ryż jest jedną z najzdrowszych odmian ryżu. Gdzieś mignęło mi badanie, że jedna łyżka czarnego ryżu zawiera więcej antyutleniaczy niż łyżka jagód. Czyli w uproszczeniu, opóźnia starzenie 😉 Wszystko, co działa odmładzająco musi byś super. Dodatkowo czarny ryż ma dużo błonnika i witaminy E, a mniej cukrów niż inne odmiany ryżu. Czarny, a moim zdaniem bakłażanowy kolor zawdzięcza antocyjanom. Antocyjany to pigmenty roślinne o silnych właściwościach przeciwrodnikowych (czyli odmładzających). Oprócz tego, że antocyjany opóźniają starzenie, zapobiegają też nowotworom i chorobom serca.
Przejrzałam moją biblioteczkę w poszukiwaniu przepisu na danie z czarnym ryżem i znalazłam takowy w „My New Roots” Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku – książce autorstwa Sarah Britton. Sarah to autorka bloga, na którym zamieszcza proste, smaczne, roślinne przepisy. Dodatkowo przyporządkowuje je do pięciu pór roku, zgodnie z zasadami Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Najlepiej smakuje na gorąco, zaraz po ugotowaniu, ale można zjeść też na zimno jako sałatkę.
SKŁADNIKI
- 300 g czarnego ryżu
- 400 gram kurek
- 4 grube pory
- 125 ml bulionu warzywnego
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego (w wersji vege oleju kokosowego)
- oliwa z oliwek do skropienia
- szczypiorek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Przepłucz ryż, wsyp do garnka i zalej 700 ml wody. Dodaj szczyptę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 45 minut. Możesz też wcześniej namoczyć ryż (od 8 do 24 godzin), wtedy czas gotowania będzie krótszy.
- Pokrój czosnek na plasterki, podgrzej mało klarowane na dużej patelni, wrzuć czosnek i podsmaż go. Kurki oczyść, umyj i jeśli są duże pokrój (mrożone kurki odmróź wcześniej, przepłucz i osusz). Wrzuć kurki do czosnku i podsmażaj około 5 minut. Zdejmij z patelni.
- Wlej bulion na patelnię i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone na 1-1,5 cm plasterki pory, przykryj patelnię i duś 5-6 minut. W połowie gotowania odwróć pory na drugą stronę.
- Nałóż na talerz ryż, kurki z czosnkiem, pory, posyp szczypiorkiem, skrop oliwą z oliwek, osól i posyp świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
NOTATKI
Ładunek glikemiczny porcji: 2,12
15 komentarzy
To jest pyszne!
Poproszę dużą porcję…
🙂 Gdzie można kupić czarny ryż??? takie danie musi byc pyszne !
Ja kupiłam internetowo we frisco, ten dokładnie https://www.frisco.pl/pid,8841/n,bio-planet-ryz-czarny-pelnoziarnisty-bio/stn,product ale widuję czasem w marketach, w carrefour na przykład.
moje smaki uwielbiam takie połączenia 🙂
Bardzo lubię! chętnie przysiąde się do Ciebie 🙂
Zapraszam 🙂
smaki, które lubię
muszę poszukać czarnego ryżu i zrobić to danie w domu
Chyba czas poszukać czarnego ryżu, bo zachęciłaś mnie tym pomysłem 🙂
Tak, czarny ryż ma ciekawy smak, kurki i pory też, razem wychodzi super 🙂
Znam kilka odmian ryżu, najbardziej lubie basmati i dziki. Nie wiedziałam, że jest też czarny. Ciekawa propozycja 😃
Wychodzi bardziej miękki od dzikiego 🙂
ryż znam, chyba nawet mam ale ty mi powiedz skąd wziąć o ej porze roku kurki 😉
Propozycja bardzo smaczna i ciekawa w smaki 😉
Haha, kupiłam mrożone w Lidlu lub Biedronce, nie pamiętam. Wiadomo, że to nie to samo co świeże, ale jak zobaczyłam ten przepis to MUSIAŁAM go popełnić 🙂
Zapisałam sobie przepis do wypróbowania, uwielbiam risotta, ale nie robiłam ich jeszcze z czarnym ryżem. Dzięki za pomysł. 🙂
uwielbiam risotto, w takim wydaniu jeszcze nie jadłam!